tiistaina, syyskuuta 11, 2007

Kuka saa istua?

Kohtaan ongelman melkein päivittäin, matkustaessani julkisilla kulkuvälineillä. Varsinkin ruuhka-aikoina.
Kenellä on oikeus istua ja kenellä ei?
Minä maksan matkoistani. Enkä tuppaa istumaan ihan ekoilla penkeillä, ovesta päin katsoen, koska ne ovat yleensä vanhoille, raihnasille ja raskaille ihmisille. Mutta kenet luetaan vanhaksi ja raihnaaksi. Onko olemassa joku ikäraja?
Koska usein koen selässäni polttavia katseita, kun en, ratikassa varsinkin, tarjoa paikkaani jokaiselle viidenkympin ylittänelle. Kerran yksi vanha herra kovaan ääneen, komentoi, kun koululaiset vaan istuu ja vanhat ihmiset joutuu seisomaan. Tällä herralla oli istumapaikka. Ja minä en ole koululainen. Jatkoin istumista, sillä minäkin olin ansainnut saada edes vähän istua oltuani koko päivän töissä.
Eli mistä sitä tietää, koska on velvollinen nousemaan ja luovuttamaan paikkansa? Että, koska voi rauhassa istua ja koska kannaattaa pelätä, jonkun mummon iskevän kävelykepillään jalkapöydän päälle.
Pummilla matkustajat sietäisi kyllä seistä. Loukkaako se nykyajan sporttiäitejä, jos luovuttaa raskaana olevalle tätsylle paikkansa.
Että:"En minä mitään istumapaikkaa tarvitse, ei tämä ole mikään vamma tai sairaus!!" Ja taas tulee käsilaukusta otsaan.
Vai riippuuko istumapaikan hallintaoikeus matkan pituudesta. Että, jos matkustaa vain vähän pitää seistä.
Ja vielä, jos istuu ikkunanpuolella ja pitää jäädä pois ennenkuin se toinen, voi ihan rohkeasti sanoa, että mä jään tässä. Ei ole kauhean vihjailevaa, jos alkaa vain kiemurrella ja näplätä laukkuaan hetkeä ennen pysäkkiä. Varsinkaan jos vieruskaveri kuuntelee musiikkia ja lukee kirjaa, kuten allekirjoittanut usein tekee.
Metrossa matkustaessa tilanne ei ole ihan yhtä paha, koska siellä yleensä on paikkoja mistä valita, kun on vähän isompi kulkupeli kyseessä. Mutta huom! metroonkaan ei tarvitse rynnätä sisään ennekuin sisällä olevat ovat poistuneet. Ja voi tehdä tietä, niille jotka jäävät pysäkillä pois, ettei tarvitse takapuoltaan parkkeerata ihan siihen oven eteen.
Että tällaisia terveisiä tänään.

Ei kommentteja: